ΣΥΝΤΑΓΗ

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

τρεις γενιές παράγουμε αυγά

Υλικά

  • 120 ml γάλα πλήρες, χλιαρό

  • 3 κ.γ. μαγιά ξηρή

  • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 3/4 κ.γ. αλάτι

  • 1/4 κ.γ. τριμμένη μαστίχα

  • 1/4 κ.γ. τριμμένο μαχλέπι

  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

  • 3 μεγάλα αυγά

  • 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους

Για το άλειμμα:

  • 2 κρόκους, αραιωμένους με λίγο νερό

Εκτέλεση

 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.

  • Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  • Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά με το γάντζο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται μια ομογενοποιημένη ζύμη.

  • Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.

  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 ώρα.

  • Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη παίρνουμε τη μισή, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδα, μήκους 15 εκ.

  • Ενώνουμε την άκρη κάθε λωρίδας και δημιουργούμε μια ωραία πλεξούδα.

  • Μεταφέρουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την άλλη μισή ζύμη, ώστε να κάνουμε δύο τσουρέκια.

  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι, για 30-40 λεπτά.

  • Αλείφουμε τα τσουρέκια με το άλειμμα κρόκου και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.

  • Αποσύρουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και σερβίρουμε.