Υλικά
- 120 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
- 3 κ.γ. μαγιά ξηρή
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. τριμμένη μαστίχα
- 1/4 κ.γ. τριμμένο μαχλέπι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 3 μεγάλα αυγά
- 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
Για το άλειμμα:
- 2 κρόκους, αραιωμένους με λίγο νερό
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά με το γάντζο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται μια ομογενοποιημένη ζύμη.
- Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 ώρα.
- Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη παίρνουμε τη μισή, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδα, μήκους 15 εκ.
- Ενώνουμε την άκρη κάθε λωρίδας και δημιουργούμε μια ωραία πλεξούδα.
- Μεταφέρουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την άλλη μισή ζύμη, ώστε να κάνουμε δύο τσουρέκια.
- Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι, για 30-40 λεπτά.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με το άλειμμα κρόκου και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Αποσύρουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και σερβίρουμε.