ΣΥΝΤΑΓΗ

Αυγά Benedict

τρεις γενιές παράγουμε αυγά

Υλικά

  • 4 αυγά, μέτρια

  • 2 φέτες ψωμί

  • 100 γρ. σπανάκι baby

  • 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση

  • 4 φέτες ζαμπόν

Για την Ολλανδέζ:

  • 1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί

  • 2 κρόκους

  • 1 κ.σ. νερό

  • 1 κ.σ. μουστάρδα

  • 100 γρ. Λιωμένο βούτυρο

  • αλάτι, πιπέρι, θυμάρι


Εκτέλεση

 
  • Θα χρειαστείτε 4 ράμεκιν δηλαδή μικρά κεραμικά μπωλ για σουφλέ

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό να σιγοβράζει.

  • Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη πάνω από τα 4 ράμεκιν και πιέζουμε με τα χέρια μας την μεμβράνη ώστε να απλωθεί στον πάτο.

  • Σπάμε προσεκτικά 1 αυγό μέσα σε κάθε ράμεκιν.

  • Τυλίγουμε προσεκτικά την μεμβράνη βγάζοντας τον αέρα, δημιουργώντας σακουλάκια αυγού και κάνουμε κόμπο.

  • Βάζουμε προσεκτικά τα αυγά με την μεμβράνη στην κατσαρόλα.

  • Αφήνουμε 4 λεπτά να ποσαριστούν.

  • Αφαιρούμε τα αβγά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το λαδώνουμε ελαφρά.

  • Φρυγανίζουμε τα ψωμάκια από τις δύο πλευρές.

  • Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι.

Για την Ολλανδέζ:

 
  • Πάνω στην κατσαρόλα που ήδη ποσάραμε τα αυγά, δημιουργούμε ένα μπεν μαρί.

  • Βάζουμε από πάνω ένα μπολ χωρίς όμως ο πάτος του να ακουμπάει στο νερό.

  • Ρίχνουμε στο μπολ το ξίδι, τους κρόκους, το νερό και τη μουστάρδα.

  • Ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα μας. Προσέχουμε να ανακατεύουμε και τις άκρες για να μην ψηθεί το αυγό στα τοιχώματα του μπολ.

  • Όταν το μείγμα μας έχει πήξει αρκετά και αφήνει σημάδια στη βάση του μπολ αφαιρούμε από τη φωτιά.

  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο στο μπολ ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός την ολλανδέζ μας. Προσέχουμε να απορροφηθεί το βούτυρο όσο ανακατεύουμε πριν ρίξουμε την υπόλοιπη ποσότητα γιατί αλλιώς η ολλανδέζ μας θα κόψει.

  • Τέλος, ρίχνουμε τη νοστιμιά.

  • Σε ένα πιάτο βάζουμε το σπανάκι, τα ντοματίνια και τις φέτες από το ψωμί.

  • Πάνω από το ψωμί μοιράζουμε τις φέτες του ζαμπόν και 2 αυγά ποσέ σε κάθε φέτα.

  • Ρίχνουμε τη σάλτσα ολλανδέζ πάνω από τα αυγά.

  • Προσθέτουμε πιπέρι και θυμάρι.