ΣΥΝΤΑΓΗ

Κουραμπιέδες της γιαγιάς

τρεις γενιές παράγουμε αυγά

Υλικά

Για 50 – 60 κουραμπιέδες

  • 500 γρ. (2 κούπες) βούτυρο αιγοπρόβειο, στο βαζάκι

  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη

  • 2 κρόκοι αυγών

  • 100 ml (1/2 κούπα) κονιάκ

  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

  • 2 κούπες αμύγδαλα, καβουρδισμένα στους 170°C για 6-8 λεπτά, χοντροσπασμένα, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1.000 γρ. (9 γεμάτες κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

  • 1 κάψουλα βανιλίνη

Για την επικάλυψη

  • 4 κούπες ζάχαρη άχνη

  • λίγο ανθόνερο, για το ράντισμα

Εκτέλεση

 
  • Για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες της γιαγιάς, ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάτε με το φτερό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει λείο.

  • Προσθέτετε την άχνη και χτυπάτε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθεί με το βούτυρο, και στη συνέχεια σε σχετικά δυνατή για 15 λεπτά ή και περισσότερο, μέχρι να φτιάξετε μια ωραία, λεία και πυκνή κρέμα.

  • Μετριάζετε την ταχύτητα και προσθέτετε τους κρόκους, έναν έναν, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια ρίχνετε διαδοχικά το κονιάκ, το γαρίφαλο και τα αμύγδαλα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

  • Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό και ιδιαίτερα εύπλαστο.

  • Πλάθετε περίπου 50-60 κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα επιθυμείτε και τους αραδιάζετε σε λαμαρίνα ή στο μεγάλο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόκολλα.

  • Για τους κουραμπιέδες, προθερμαίνετε το φούρνο και ψήνετε στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν απαλό χρώμα. Αν δεν χωράνε όλοι οι κουραμπιέδες στο ταψί, τους ψήνετε σε δύο ή περισσότερες δόσεις.

 Επικάλυψη

  • Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες, τους αφήνετε να κρυώσουν και τους ραντίζετε με το ανθόνερο.

  • Τυλίγετε τους κουραμπιέδες στην άχνη και τους τακτοποιείτε όμορφα σε πιατέλα, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με κοσκινισμένη άχνη. Διατηρούνται για καιρό σε αεροστεγές δοχείο.