✅ Υλικά (για 10–12 τεμάχια)
Για τη βάση (προαιρετικά):
1 φύλλο έτοιμης ζύμης τάρτας (ή σφολιάτας), ξεπαγωμένο
Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Για τη γέμιση:
4 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος (ή 100 ml κρέμα + 100 ml γάλα για πιο ελαφριά υφή)
100 γρ. καπνιστό μπέικον (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
100 γρ. τριμμένο τυρί
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
🥄 Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Ανοίγουμε ελαφρώς τη ζύμη και κόβουμε με κουπ πατ ή με φλιτζάνι τις βάσεις μας ώστε να καλύπτουν τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας.
- Τοποθετούμε τις βάσεις στη φόρμα για μάφιν και πιέζουμε ελαφρώς με ένα πιρούνι
- Σοτάρουμε το μπέικον και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
- Ρίχνουμε μέσα το μπέικον, το κρεμμύδι και το τριμμένο τυρί και ανακατατεύουμε
- Γεμίσουμε τις θήκες αφήνιοντας περίπου 3 χιλιοστά κενό από το χείλος.
- Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
- Τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσουν.
💡 Tips
Μπορείτε να τα φτιάξετε και χωρίς βάση, σαν “mini crustless quiche” – ιδανικά για χαμηλούς υδατάνθρακες.
Διατηρούνται στο ψυγείο 3 μέρες και ζεσταίνονται τέλεια στο φούρνο ή τοστιέρα.
