Βάφουμε αυγά με φυσικό τρόπο
Υλικά:
Ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να πετύχουμε επιλέγουμε ανάμεσα σε:
- Κόκκινο λάχανο για μπλε χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια λάχανο)
- Βατόμουρα για σκούρο μπλε χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια βατόμουρα)
- Παντζάρια για ροζ/ κόκκινο χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια κομμένα παντζάρια)
- Φλούδες κρεμμυδιών για πορτοκαλί/ κοραλί/ κεραμιδί χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια φλούδες)
- Κουρκουμάς για κίτρινο χρώμα στα αυγά (3-4 κουταλιές της σούπας λάχανο)
- Σπανάκι για πράσινο χρώματα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια σπανάκι
Εκτέλεση:
- Ακολουθούμε τα ίδια βήματα για όλα τα υλικά.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το υλικό που για το χρώμα που θέλουμε και γεμίζουμε με τόσο νερό όσο απαιτείται για να καλύπτονται τα υλικά μας αλλά και τα αυγά.
- Στη συνέχεια, βάζουμε λευκό ξίδι και βράζουμε για μισή ώρα. (Βράζουμε για παραπάνω ώρα αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα).
- Έπειτα, σουρώνουμε και ρίχνουμε πάλι το νερό στην κατσαρόλα, βάζοντας τώρα τα αυγά. Βράζουμε για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε τα αυγά με μία τσιμπίδα ή ένα μεγάλο κουτάλι, τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά τοποθετώντας τα σε αντικολλητικό χαρτί και τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι μετά. (Tip: Το έχουμε βουτήξει πρώτα σε λίγο λάδι για να είναι τα αυγά γυαλιστερά).
Extra tips:
- Τα αυγά καλό είναι να είναι λευκά. Έτσι θα «τραβήξουν» ακόμα καλύτερα το χρώμα.
- Για να πετύχει επίσης, το βάψιμο των αυγών, πρέπει να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο νωρίτερα ώστε να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χρησιμοποιούμε ένα πανάκι με ξίδι για να καθαρίσουμε τα αυγά πριν το βράσιμο και το βάψιμο.
- Το τελικό χρώμα δεν θα είναι τόσο έντονο όσο αναμένει κανείς όταν χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά για το βάψιμο.