ΣΥΝΤΑΓΗ

Χριστουγεννιάτικες δίπλες

τρεις γενιές παράγουμε αυγά

Χριστουγεννιάτικες δίπλες

Υλικά:

Για τις δίπλες

  • 3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. σόδα (στην μύτη ενός κουταλιού γλυκού)
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για το μέλωμα

  • 500 γρ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Εκτέλεση:

  1. Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια.
  2. Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα).
  3. Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ με μίξερ χειρός, για να ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν.
  4. Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα.
  5. Χτυπάμε 5 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μίγμα.
  6. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν πηχτός χυλός.
  7. Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο–λίγο).
  8. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
  9. Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά.
  10. Ανοίγουμε, σε αλευρωμένη επιφάνεια, πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη.
  11. Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά.
  12. Αφού τις κόψουμε όλες, τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε.
  13. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα ηλιέλαιο.
  14. Ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια.
  15. Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντάς τες.
  16. Αφήνουμε να ροδίσουν.
  17. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.

Για το μέλωμα:

  1. Αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερό και τις περιχύνουμε  με προσοχή να μελωθούν όλες.
  2. Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο.

 

Καλή όρεξη!